22 november 2016

Canadareis november 2016

Juf Marieken en juf Mieke B. zijn geïnspireerd teruggekeerd uit Toronto, Canada.

Op dinsdag 22 november zullen zij het team meenemen langs de scholen en onderwijsbeurzen die zij bezocht hebben en brengen zij NPDL nog eens extra onder de aandacht op onze school.

Op de jaarvergadering van 29 november zullen zij de ouders/verzorgers de Canadareis presenteren. 


Op zaterdag aangekomen in Toronto. We slapen respectievelijk op de 16e en 24e verdieping. Wat een wereldstad!

 

Op zondag kunnen we de Niagara Watervallen bezichtigen of fietsen door Down Town Toronto. Allebei de activiteiten waren een geweldige ervaring mede door het mooie weer.

 

Maar maandag begon het overvolle programma. We starten op het Ministery of Education waar we een presentatie bijwoonden over het Canadeze schoolsysteem. Gevolgd door een presentatie van het schoolbestuur regio Toronto. 

 

Op dinsdag hebben we scholen bezocht. Wat hier opviel was de trots van alle leerlingen en leerkrachten zie zij hebben voor hun land en school. Iedere schooldag wordt er gestart met het volkslied. Alle kinderen staan en zingen uit volle borst mee.

Het samenwerken en het samen leren van het hele team is bewonderenswaardig. 

De muren van de klaslokalen worden gebruikt als extra leerkracht. Het leren wordt hier zichtbaar gemaakt tevens de ontwikkeling van iedere leerling. 

 

Woensdag bezochten we een andere school. Deze school was gespecialiseerd in het aanbieden van onderwijs voor alle leerlingen. Ook wel het "Inclusive" onderwijs genoemd. Dit lijkt enigszins op ons Passend Onderwijs. De middag hebben we geluisterd naar de onderwijsgoeroe betreffende NPDL Michael Fullan waar we weer zeer geïnspireerd vandaan kwamen en alle ideeën direct in onze rugzak hebben gestopt om toe te kunnen passen op onze eigen school.

 

Donderdag mochten we naar de grootste onderwijsbeurs "The Quest". Hier worden de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van de "21st CenturySkills" besproken, aangereikt en bekeken.

 

Vrijdag, alweer de laatste dag in Canada, mochten we kennismaken met Hazel Mason, Bestuursmanager van een groot district scholen in Toronto. Wat een inspirerende vrouw!

 

Onze taak nu hier op De Harpoen is het delen van ervaringen en voorbeelden met het team delen. Hiernaast zullen wij u als ouder/verzorger wat inzicht geven in het Toekomst Gericht Onderwijs op De Harpoen tijdens de jaarvergadering.